**Kepada Followers harap anda boleh meninggalkan link ke blog anda k**
**Ada yang follow tapi FA x dpt terjah balik sebab xda link la...sedihnya..**
****************************************************************
 Orang Sedang Godek2 Blog FA

Followers

Tuesday, September 21, 2010

Asal Usul Simbol PEACE

Holaa everyone...dalam kegeraman sbb line internetku x elok..sempat search apa2 yg ingin dibaca hari ni(tunggu searching rasa mcm tunggu bulan jatuh ke riba..) So, ni mau share fakta menarik hari ni... Sebelum ni sya mmg suka peace, always make peace to people. Siap bagi tunjuk peace tangan dgn kwn2 sejak sekolah hingga la skg. Bergambar?? Usah cerita panjang... hampir semuanya sya tunjuk tangan peace. Dlm gambar kahwin pun ada peace tangan..wahahahha...

Benda mudah dan remeh kan.. tp one thing yang x pernah terlintas pun dlm kepala ni..dari mana asalnya simbol peace. Simbol PEACE? Tidak tahu? Alaa.. simbol bawah ni la... yg tangan tu mesti korang da tau kan...

Where Did the Peace Sign Come From?
Simbol PEACE yang popular tu...

Hari ni, spt hari2 biasa sebelum ni sya pun buat la pembacaan... haaa..ni salah satu petua untuk menangani simptom kehilangan memori (check di bahagian Page - Health & Wellness Corner). I came across this topic. Banyak spekulasi di sebalik penghasilan simbol ini. Confuse juga la... but baca punya baca....baru sya amik conclusion rupanya simbol tu pada asalnya bermaksud anti-nuklear. Penjelasan paling popular dari Gerald Herbert Holtom (1914-1985). Anti-nuklear dgn peace pun x bnyk beza juga kan... x mo ada keganasan la.. So, tang situ sya can relate to la.



 Simbol ini dilakarkan oleh Gerald pada 21 Februari 1958. Masa tu Gerald bekerja sebagai profesional designer dan merupakan ahli jawatankuasa tindakan utama (Committee of Nuclear Disarmament-CND) yang menentang perang nuklear. Beliau melakar simbol ini berdasarkan kod sistem bendera tentera laut N dan D . Perhatikan gambar dibawah.



Nak tengok peace badge yang pertama? Haaa... lihat bawah ni...

Badge ni dibuat oleh Eric Austin dari Kensington CND dengan menggunakan tanah liat dan dicat hitam.
Pelbagai spekulasi ttg simbol ini. Kononnya, anti-kristian la, simbol syaitan la dsb..But di Britain simbol ini masih dikenali sebagai simbol anti nuklear manakala seluruh dunia menggunakan simbol ini sebagai tanda perdamaian. In d end, pada sya la... semua terpulang bagaimana kita melihat benda ni .... tepuk dada tanya selera... peace all!!!

Baca spekulasi lain di link ini.[klik]

p/s: Akan terus menggunakan peace tangan sbb niat untuk peace je.. xda niat lain.. wahahahha....


10 comments:

nuriz said...

singgah baca sini jap..baru tau ni

maisyah said...

hai..
Jane memang suka ni simbol kan..
lau begambar pun peace juga tu jari2nya..

Fantastic Ajane said...

nuriz: heheh tq singgah... FA pun bru tau jg..:)

As: hi 2... 2 la ba 2... tgk ja gmbr mesti ada 2 sign kn... hehheh..

Nobita Sensei said...

peace no war~ :)

Bazilah Hashim said...

kenapa kalau buat simbol peace pakai dua jari je kenapa tak tiga jari ke bawah,barulah same dengan simbol peace ni, ye tak? hehe tanye je *peace*

Fantastic Ajane said...

nobita: hehehe ya..peace no war always...:)

Bazilah: haaa.. something yg blh difikir2kan kan... hehhe... btul jg...

nc said...

woweee..gitu pla ..

PEACE.... :)

Fantastic Ajane said...

hhehehe... ya begitu laitu nc...:) PEACE 2 u 2...

xkane said...

baru tau..good info..peace :)

Fantastic Ajane said...

hehe.. new info kan..:)