**Kepada Followers harap anda boleh meninggalkan link ke blog anda k**
**Ada yang follow tapi FA x dpt terjah balik sebab xda link la...sedihnya..**
****************************************************************
 Orang Sedang Godek2 Blog FA

Followers

Sunday, October 17, 2010

Tan Sri P Ramlee And My Mum's Story

Baru petang tadi FA menonton rancangan Disebalik Tabir : Di Mana Kan Kucari Ganti P Ramlee MTV kat astro, dan sekarang iklan dari nuffnang mengenai ini sedang berlegar-legar di blog FA. FA sangat suka... ada sebab mengapa FA suka ni...
Credit to murai.com for this picture

Sebab musababnya:
FA membesar dengan filem-filem dan lagu-lagu beliau dan juga isteri, Saloma. Insan yang bertanggungjawab adalah ibu FA sendiri. My mum memang peminat fanatik P Ramlee dan Saloma. FA masih ingat lagi zaman kanak-kanak FA bila balik dari sekolah lepas makan je mesti duduk kat beranda rumah menyanyi lagu P Ramlee tau... My mum siap tuliskan lirik bagi kitorang lagi.. See macamana fanatiknya my mum kan...Wahahhaah...

And one thing that i am proud of her till now....
she's a rural lady dengan latarbelakang pendidikan darjah dua* Tak sempat habiskan Darjah 6 pun sebab mind set orang-orang zaman dahulu... perempuan memang kena duk dapur.. Hiss..kalu mind set begini disogokkan ke muka FA...rasanya tak selamat orang tu.... Ada yang kena sepak terajang nanti..Amboi ganas juga FA ni kan..Wahahaha..jangan salah sangka pula ye..itu cuma imaginasi semata-mata..The point is..FA sangat tak setuju cara fikir macam tu tau.. Bila difikirkan kira beruntung juga hidup di zaman ini kan where everyone seems so open minded already...



Back to my mum and P Ramlees' story...

Zaman dulu keluarga my mum sangat2 la tak mampu. So, untuk memenuhi keinginan jiwa remaja terhadap movies and songs ni, my mum and sisters terpaksa la melawat2 jiran sebelah rumah semata2 nak tengok P Ramlee ngan Saloma. Semangat juang yang kental gitu..agaknya kalu nasib baik ibu aku ni da jadi seorang yang sangat berjaya kan..:) Yang bestnya my father memang sporting abis... Suka belikan my mum CD P Ramlee ni.. Tak kira la movie ke lagu-lagu... * Zaman sekarang CD la, zaman dulu-dulu masa FA kecil kaset...nostalgia..nostalgia...

Korang jangan tak tau..kerana lagu-lagu P Ramlee ni la yang membuatkan my lovely mum ni pandai menulis dan membaca. Hebat kan penangan Tan Sri... So thankful for that...

Di sebalik sifat dan cara berfikir FA sekarang semuanya di acuankan oleh my mum. Luckily so far yang positif-positif belaka...ngeee.... So terdapat beberapa perkara tentang FA yang korang tak tau tapi FA nak reveal kat sini....*uikkk..mcm off topic sikit kan... kan.. kan...

1. Gila ngan filem-filem P Ramlee..Tak kira la yang lawak ke atau yang sedih-sedih. Semua bantai. Tengok ulang-ulang pun perasaan tu tetap sama... besttttt

2. Boleh menangis bila dengar lagu-lagu patriotik... sumpah tak tipu..semangat kenegaraan yang tinggi...

3. Tak pernah merendah-rendahkan orang lain.. tak kira la kaum, agama atau apa-apa je la.. I believe that everyone or everything has it's own purpose on Earth. I'm not here to judge.. tak layak.

4. Sangat hormat dan mengambil berat adat dan kepercayaan kaum lain. Senang nak adapt... bak kata orang..masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak...

There are many more but those above are the top 4... and orang yang menanamkan sifat di atas adalah seorang insan yang hanya belajar setakat darjah dua dan peminat P Ramlee...

Saja nak kongsi kat sini program-program astro yang terlibat untuk esok:


17 Oct: Pendekar Bujang Lapok – 1230pm Saluran 611 Astro Ceria
     Nasib - 4pm Saluran 104 Astro Ria
    Takdir Ilahi - 530pm Saluran 106 Astro Oasis
    Nasib Si Labu Labi – 11pm Saluran 132 Astro Warna

Program lain sepanjang bulan Oktober ni check di bawah k...

p/s:
Sehingga sekarang, bila FA balik kampung...kami sekeluarga memang tak miss menonton filem-filem P Ramlee... Best bah..hehhehe

25 comments:

Fuziani JSR said...

FA... my mother also loves his movies and songs.. until now. Seniman agung bah...

Fantastic Ajane said...

Fuziani: hehehe.. that's y kan.. sampai skg pun anak2 suka sma P Ramlee...

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

zama pun suka p. ramlee :) mama FA hebat :) kirim slm kat die ye.

Uruchimaru @ kf said...

bha citer p.ramlee ni syok kan..
suke lirik citer labu labi..

"u see emm skrg rakyat2 di dlm negeri sume suda insaf..dan meke tidak lagi mlkukn perkre jenayah..dan pd saye..sgt sng sbgi majistret..merase bangga !!!"

sweetsal said...

akak pun minat citer dan lagu2 P.Ramlee..dulu masa kitorang kecik2 tak de benda nak hadap, mesti dok depan tv tgk citer P.Ramlee jer..hehe

Fantastic Ajane said...

Zama: Kita serupa kan... hehehhe.. salam akan disampaikan...:)

Fantastic Ajane said...

Uruchimaru@kf: hi... hheheh..memang best kn...wahahha..teringat pla ngan crite labu labi..

Fantastic Ajane said...

sweetsal: hehehhe... sama la kita kak.. sehingga skg bila blik kg mmg tgk cite P Ramlee..ulang2 pun x bosan...

~~oOpEt~~ said...

p ramlee mmg gempak....xder sape ley gnti tmpt dye...:)

Gayahspears said...

gayah suke tgk ceta lame2...seniman Tan sri P.Ramlee mmg terbaik... tiada penganti setakat ini~

diba said...

kat umah diba bnyk tape cite P ramlee..dlu kcik2 sek rendh tgk gune tape..skang kat tv bnyk dh kn..

Yanie J said...

p ramlee neh seba bleh,mnyanyi,blakon,mlawak,men music tp malang skali ank2 beliau@arwah takde ikut jejak beliau kn...huhu

cgi0 said...

di mana kan ku cari ganti..

My Little Diary said...

salam perkenalan

Tomato Gurl's Life said...

cerita P ramlee mmg best!!family cik tom pun suka tengok :)

eiman said...

most malaysian suka p ramlee..

Sumandak Kinabalu said...

my mum peminat no. 1 nie...
kalau sudah main wayang P. Ramlee di tv, jangan harap ada can mau tukar channel :)
but he was great, right?? best semua movie dia. no one can ever done like that...

Fantastic Ajane said...

Gayahspears: betul tu... FA pun msh tertunggu2 sapa blh challange beliau..:)

Fantastic Ajane said...

diba: ha ah.. seronok tengok filem2 beliau kn... dulu2 family FA pun x mampu beli.. tp ada 3 tape tu my mum mmg simpan smpi skg...:) Gift from my dad bah..:)

Fantastic Ajane said...

Yanie J: FA setujuuuu... hehehhe... xda tolok bandingny..kn..:)

Fantastic Ajane said...

cgi0: ya..di mana kan kucari ganti... hilang x berganti kn..

Fantastic Ajane said...

My little diary: hi..:) nice knowing u..

cik tom: kita serupaaa..

eiman: sangat setuju.. no boundries kn..:)

Fantastic Ajane said...

sumandak kinabalu: hehhe sama ooo.. nasib baik minat P Ramlee jg... hehhehe..so x la kisah .. Agreed.. he was that great, that people still remember him a lot..

Fuziani JSR said...

Seniman Tan Sri P. Ramlee seorg seniman yang berbakat besar, so... hairan klu ada ogr x minat dia...

Fantastic Ajane said...

Fuziani: hehhehe... betul tu... sukung juga...:)