**Kepada Followers harap anda boleh meninggalkan link ke blog anda k**
**Ada yang follow tapi FA x dpt terjah balik sebab xda link la...sedihnya..**
****************************************************************
 Orang Sedang Godek2 Blog FA

Followers

Saturday, April 23, 2011

Stering Kereta Anda 9 Kali Lebih Banyak Kuman Dari Tempat Duduk Tandas Awam

Hah.... seriously?
Yakk... 
Who could have thought that?
Tapi fakta ini adalah benar.

Kajian telah dijalankan dan ini dapatannya:
Setiap inci persegi tandas mempunyai lebih kurang 80 jenis bakteria.
Kereta? Lebih kurang 700 jenis mikroorganisma berbahaya yang hidup menumpang.
Berapa ramai di antara kita yang suka membeli fast food melalui pandu lalu@ drive through?
Ingat, setiap kali kita membeli makanan secara drive through, stering kita akan dihuni 9 kali lebih banyak bakteria berbanding tempat duduk tandas awam.
Kotor bah tandas awam kan...tempat duduk lagi la.
Berani lagi mau makan?
How bad is that?

Soalan?
Berapa kali korang bersihkan kereta dalam sebulan?
Kalau dalam setahun boleh kira berapa kali korang bersihkan atau vakum kereta, jangan la suka hati makan di dalamnya k. 
Banyak bakteria dan kuman berbahaya yang tumpang sekaki makan makanan korang tu.
Masuk dalam perut pun mana kita tau kan....

Ok sila baca the details k...
Keep this in mind next time you make a pit stop at a fast-food drive-through - the steering wheel of your car harbours nine times more germs than a public toilet seat.
Research has found that while 80 bacteria lurk on each square inch of toilet, around 700 harmful bugs inhabit the car's interior.
The study also revealed that 42 per cent of motorists regularly dine while driving.

Dr Ron Cutler, director of biomedical science at Queen Mary University, London, said: 'While most of the bacteria were unlikely to cause health problems, some cars were found to play host to a number of potentially harmful bacterial species.

'Most people clean their homes but many are neglecting to clean their cars and are driving around in vehicles which resemble a rubbish bin.
'A car is the perfect place for germs to breed, especially if you eat in it and leave litter or uneaten food around. To avoid potential health risks it would be wise to regularly clean your car inside and out.'
Scientists said the car boot was the filthiest area, with 1,000 bacteria for every one and half square inches.
The study found that bacillus cereus – a bug that can cause food poisoning and is found in rice, pasta, potatoes and pies – was the most common along with arthrobacter, which is found in soil and human skin.
The survey for home store B&Q also revealed that 66 per cent motorists did not check the oil and water levels before heading out on a long journey.
The same percentage did not know how to change a tyre, half weren’t able to check if the tyre tread was legal, a third had no idea on how to pump up a tyre and more than half couldn’t replace a windscreen wiper.
Sumber: The Daily Mail

p/s:
X mau makan dalam kereta lagi la ps ni... insaf.

13 comments:

hani@debumelukut said...

something to think about..

Aida Omar said...

aiyokkk...
dilarang makan dalam kereta
focus pemanduan anda..
hihi..

Wen said...

ughhh, kak... baru tau oo jerk juga huhu

Koding said...

kalau kita pemandu yang pembersih...
bagaimana boleh wujud kuman di stering??

beaty said...

adeh..dioiii iya bah kan tidak pernah kena cuci kan

.:|kamaryeah|:. said...

berguna nie~
klo x orang x sedar perkara nie~
bagus lah FA~

Cik Su Life Cycle said...

isk3.. biar betul nie

fiezah91 said...

aiyooo.. banyak gila dr kuman tandas.. isk.. lps ni sila jangan makan dalam kereta..

atiey azha said...

banyaknyaaaaaaaaaaaaa ! adui2 , tak boleh dah makan dalam kereta . yacks !

maria_m0hamadiah said...

haha.. kalau camni dok dalam tandas jek lah..:P

cik bAtu said...

uwaaaaa....naseb bek xde keta...hahaha

nasri said...

mmg dlm kereta org jarang jga kebersihan.. since past 2 years, saya da mula bersihkan dlm kereta guna dettol.. tgok iklan dlm youtube buat mcm tu.. huhu~

Fatma Diyana MB. said...

drive pakai sarung tangan laa :D