**Kepada Followers harap anda boleh meninggalkan link ke blog anda k**
**Ada yang follow tapi FA x dpt terjah balik sebab xda link la...sedihnya..**
****************************************************************
 Orang Sedang Godek2 Blog FA

Followers

Thursday, April 21, 2011

Suratan Atau Kebetulan

Tajuk macam lagu 'Suratan Atau Kebetulan' nyanyian Kenny, Remy & Martin.
FA suka juga lagu tu.
Tapi hari ni FA bukan mau bercakap pasal lagu atau melodi lagu.
Kita cerita benda lain ok....

Ramai yang biasa dengar perkataan SURATAN dan KEBETULAN ni kan.
Di bawah ni FA mau share beberapa peristiwa atau kebetulan yang pelik di dunia kita ni ok...
Layan...

1.
Cerita Adik Beradik Kembar

Dilahirkan sebagai kembar namun terpisah sejak bayi.
Kedua2nya menjadi anak angkat kepada keluarga yang x pernah mengenali antara satu sama lain, tetapi kedua2 family menamakan bayi kembar tersebut James.
Kedua2 mereka mengambil latihan penguatkuasa undang2.
Kedua2nya berkahwin dengan wanita yang bernama Linda.
Kedua2nya mempunyai seorang anak lelaki yang seorang dinamakan James Alan dan sorang lagi James Allan.
Kedua2nya bercerai dan berkahwin lagi dengan wanita yang bernama Betty.
Kedua2nya mempunyai anjing peliharaan yang dinamakan Toy.
[40 tahun selepas dipisahkan, adik beradik kembar ni disatukan dan rupa2nya mereka berkongsi cerita yang sama]
Sumber: Reader's Digest, januari 1980
2.
Sumpahan Kereta James Dean

September 1955, James Dean telah terbunuh semasa memandu kereta Porsche sport miliknya.
Semasa kereta itu ditarik, enjinnya tiba2 jatuh dan menghancurkan kedua2 kaki James Dean.
Pada satu ketika, enjin yang sama dibeli oleh seorang doktor dan diletakkan pada kereta lumbanya. Doktor itu terbunuh x lama selepas itu semasa perlumbaan.
Seorang pelumba lain dalam perlumbaan yang sama terbunuh kerana memakai driveshaft James Dean.

Kereta Porsche James Dean akhirnya dapat dibaiki, namun x lama selepas itu bengkel tempatnya dibaiki musnah dalam kebakaran.
Kereta Porsche itu seterusnya dipamerkan di sacramento namun ia tiba2 terjatuh dari pemegang dan mematahkan tulang pinggul seorang remaja.
Di oregon, treler yang membawa kereta Porsche tersebut tiba2 terlepas dari towing car dan melanggar sebuah kedai.
akhirnya pada tahun 1959, kereta Porsche tersebut tiba2 terbahagi dengan sendirinya kepada 11 bahagian di atas pemegang besi.
3.
Linguistic Coincidences
[Kebetulan Dalam Bahasa Di Dunia]


Arabic akh 'brother' and Mongolian akh 'brother'
Bikol 
aki 'child' and Korean aki 'child'
Blackfoot 
aki 'woman' and Even akhi 'woman'
Arabic 
ana 'I' and Gondi ana 'I'
Arabic 
anta 'thou' and Japanese anta 'thou'
Arabic 
ard 'earth' and Dutch aard 'earth'
Hebrew 
ari 'lion' and Tamil ari 'lion'
Hebrew 
awir 'air' and Welsh awyr 'air'
Kyrgyz 
ayal 'woman' and Parji ayal 'woman'
Ga 
ba 'come' and Hebrew ba 'come'
English 
bad and Persian bad 'bad'
English 
chop and Uzbek chop 'chop'
English 
dog and Mbabaram dog 'dog'

p/s:
Macam2 benda pelik di duni  ni kan...

5 comments:

uLan said...

bermacam macam ragam... ada baik ada yang tidak baik... yang tidak senonoh pun banyak.. heeeyaaaa... pelik sungguh...

Si Nuansa Eyqin said...

erkk, yg adik beradik kembar sgt kebetulan.

sesuatu yg tak disangka. seringkali mendatangi kita.

misSbLurRy said...

suratan...kot
setiap kejadian ada hikmahnyer

echaRierie said...

sa suka yg kes adik kembar 3..
so coincidence owh..
hehe...
mcm2 ada..

Ellen said...

kadang2 ianya ada kebetulan tapi bukan suratan kan sis..hehe